11/08/2009

Çizgi Filmin Tanımı

Çizgi film canlı ya da cansız nesneleri canlandırmak veya onlara yeni bir kimlik verme işlemidir. Ancak çizgi filmin yapılanma süreci içinde bu tanım yetersiz kalabilmektedir. Bu açıdan çizgi filmin Stephenson, “ hareketlendirme sanatı” olarak kabul etmektedir.
Çizgi film karikatür ve çizgi romana yakınlığı olan ama tümüyle bir yaratı alanıdır. Onunda kendine özgü yaratma teknikleri, anlatım dili ve yayınlanma ortamı vardır. En önemli öğesi devinimdir, anlatacağını onun aracılığıyla anlatır, uyandıracağı etkileri onu kullanarak sağlar. Bunu yanısıra hızdan ve yinelenmelerden de yararlanır.
Bilinmesi gereken en önemli konu, canlandırma sinemasını kesinlikle hareketli karikatürler olmadığıdır.
Canlandırma sineması sonuca ulaşmada birliktelik gerektiren bir yeni çağ sanatıdır.
Çizgi film, karikatür, çizim, resim, kukla ve üç boyutlu nesneleri canlılarmış, hareket ediyormuş gibi göstermek için sinema tekniğinin grafik ve plastik sanatlara uygulanmasıdır.
Ancak genel yapısı içerisinde belli bir sözlük terimi oluşturmak için yapılan tanımlama da: Çizgi film, Türk Dil Kurumu’nca yayınlanan Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü’nde “ tek tek resimleri ya da devinimsiz nesneleri gösterim sırasında devinim duygusu verebilecek içinde düzenlemek ve filme aktarma işi” olarak geçmektedir.
Tek kare çekebilen bir alıcı ile, hareketlerin çözümlenmiş pozlarının çizilmiş resimlerini ya da hareketsiz cisimlerin, göstericide hareket duygusu verecek biçimde yeniden düzenlenmesine “Animasyon” (Canlandırma), bu teknikle hazırlanmış filmlere “Canlandırma filmi” denir. Tip, karakter ve sahne tasarımlarının her karede çizilerek oluşturulması ile meydana gelen filmlere ise “Çizgi film” denir. Bu açıdan çizgi film, çizim ile gerçekleştirilen filmleri kapsar denebilir.

Çizgi film devam eden resimlerdir. Bu resimlerin her biri bir hareketin kısa süren anlarını oluşturur. Oluşturulan resimler filme alınır ve sonunda bir ekran üzerinde hareketli durumda gösterilerek resme canlılık etkisi kazandırılır.
Animasyonun dilimizdeki karşılığı canlandırmadır.Animasyonun bir çok tanımı yapılmıştır. “Animasyon anlık görüntülerin teknolojik işlemlerden geçirilerek devinen imajlara dönüştürme işlemine” denir.
Animasyon, latince bir kelime olan “animet’e”den gelmektedir. (Eng. Animated, Animation) Canlandırmak, canlılık, hareket, hayatiyet kazandırmak, resim ya da nesneleri hareketli ya da canlı oldukları yanılsamasını uyandıracak biçimde düzenleme işlemi.
Animasyon her çizimi her hareketin değişik anını gösteren resimler dizisinin, sinema filmine aktarılması olayıdır.
Her karedeki resimleri ya da hareketsiz cisimleri gösteri sırasında, hareket duygusu verecek şekilde düzenleyerek çekimini yapma tekniğine animasyon (canlandırma sineması) denmektedir. Resim kareleri hızlı bir şekilde peş peşe oynatılarak animasyon elde edilmektedir.
Bu açıdan dolayı “Animasyon” olarak bilinen “ canlandırma sineması” resim ya da nesnelerin hareketi ve canlı olduklarını hissettirecek biçimde düzenlenmesi işlemidir. Durağan olan bir nesne ya da resme hareket ve canlılık kazandırabilme çabası animasyonun temelini oluşturmaktadır.
Çizgi filmler, diğer filmler gibi filme çekilen ve perde de gösterilen çizimlerdir. Bu çizimlerin filme çekilmesiyle hareket eden bir görüntü sağlanır.
Çizmek direkt fiili anlam olarak resim yapmak, resmetmek, planlamak, tasarlamak gibi kavramları kapsamaktadır. Aynı kökten gelen “çizgi” sözcüğü ile elde edilen çizgi film ise; yapma filmler içinde özellikle bir biçimi tamamlıyor olsa da geniş anlamda düşünüldüğünde yapma film türü için genel bir ad olarak da kullanılabilir.
Çizgi film ya da canlandırma sineması elle çizilerek yapılan resimlerin, canlandırma yöntemiyle hareketlendirilmesine dayanır.
Canlı resim sözcüğü “ resim”, “karikatür” anlamına gelen ingilizce “cartoon” teriminden türemiştir. Bu teknikle çevrilen filmler, daha önce film kuşağı üzerine birer fotoğraf gibi baskısı yapılan bir dizi resimle oluşur. Bu kuşak perdeye yansıtılınca üzerindeki resimler de canlanır, hareketlilik kazanır.
Bu bakımdan çizgi film, hareket izlenimi veren, filme alınmış desenler dizisidir. Çizgi filmler, canlandırma sinemasının yalnızca bir dalıdır.

1 yorum:

Yorum Gönder